BI software en business intelligence - BusinessSoftware.nl

Business Intelligence

BI software (Business Intelligence) is software die door middel van dashboards bedrijfsinformatie uit allerlei gebruikte systemen inzichtelijk maakt.

Wat is BI software?

BI software haalt informatie uit andere systemen, verrijkt en combineert deze informatie en zorgt ervoor dat de juiste informatie op een geschikte manier bij de juiste doelgroep komt. Zo kan het maximale uit de informatie worden gehaald en kunnen doelstellingen worden bijgesteld of nieuwe worden opgesteld. De aanschaf van BI software is geen garantie voor een verbetering in bedrijfsprocessen. BI software is zelf een bedrijfsproces ter verbetering van het bedrijfsinzicht: wanneer BI op de juiste manier wordt ingezet en geïnterpreteerd, is het resultaat beter en sneller inzicht, waardoor andere bedrijfsprocessen en het bestuursmodel kunnen worden geoptimaliseerd.

Aanschaf van BI software

De aanschaf van BI software dient te worden gebaseerd op de organisatie, het bestuursmodel en de kritieke bedrijfspocessen. De ‘need to know’ informatie moet worden vastgesteld en geanalyseerd en de informatieketen moet worden geïdentificeerd: welke informatie is input, output en throughput. Ook de besluitvorming binnen een organisatie is van belang bij de aanschaf van BI software. Al deze informatie bepaalt de manier waarop BI software kan bijdragen aan de ontwikkeling van een organisatie. Er wordt bepaald hoe verkregen informatie moet worden geïnterpreteerd en wat de meest geschikte weergave van informatie is. Ook de menselijke interpretatie van informatie moet worden kunnen meegenomen door het systeem.

Self Service BI

Een nieuwe trend op het gebied van business intelligence is het zogeheten self service BI. Met self service BI kunnen gebruikers met moderne tools zelf rapportages en analysemodellen opstellen, zonder hulp van een IT afdeling. Met de diverse tools die reeds op de markt zijn kunnen gebruikers eenvoudig rapportages en analyses opstellen door middel van wizards en templates. Een krachtige in-memory engine en database op de achtergrond zorgen ervoor dat informatie snel verwerkt en grafisch wordt weergegeven. Zo kan met self service BI informatie eenvoudig inzichtelijk worden gedeeld, zonder dat kennis van BI noodzakelijk is en zonder dat er lange tijd op een IT afdeling moet worden gewacht.

Big Data

Organisaties beschikken over steeds meer data. Bij Big Data gaat het om datasets die groter zijn dan reguliere software aan kan (terabytes en petabytes), divers van aard en zeer complex zijn. Deze datasets bevatten voor organisaties echter enorm veel belangrijke informatie, bijvoorbeeld voor marketingdoeleinden. De rol van Business Intelligence en Big Data wordt dan ook steeds groter.

Big data

BI in de cloud

Net als andere soorten software is zijn er voor BI oplossingen ook diverse mogelijkheden in de cloud. Vaak het om Platform as a Service (PaaS) en Software as a Service (SaaS). Het verschil in de mate waarin de BI oplossing al een eindproduct is. Bij PaaS wordt een platform – de software en infrastructuur – van een bepaalde partij gekocht, waarna de organisatie zelf de BI oplossing ontwikkelt. De organisatie is zelf verantwoordelijk voor de functionaliteit en effectiviteit van de applicatie.

Bij SaaS neemt een organisatie een abonnement op een volwaardige BI oplossing in de cloud. Bij deze vorm van BI in de cloud hoeft de organisatie geen software te installeren of aan te schaffen. Bovendien is onderhoud niet meer nodig en profiteert de organisatie van updates die de leverancier uitvoert aan de software, zonder dat dit hinder oplevert voor werknemers. Het pakket kan vaak eenvoudig worden aangepast of uitgebreid aan de wensen van de eindgebruiker, zodat de BI oplossing ook bij groei optimaal kan worden ingezet.

Business Intelligence

BIsystemen.nl

Op de BI portal BIsystemen.nl vindt u een compleet overzicht van alle verkrijgbare business intelligence software, informatie over BI leveranciers en informatie die u helpt bij de selectie en implementatie van BI software. Lees hier alles over business intelligence software.

Meer BI informatie

Business intelligence in combinatie met CRM software
BI in combinatie met bedrijfsbrede ERP software
BI in combinatie met boekhoudsoftware en andere financiële software
BI software nieuws en BI software artikelen

Dit is ook BI software

BI software kunt u ook vinden onder de volgende benamingen:
• Business intelligence software
• Datawarehouse, datawarehousing
• Big data